Edinburgh Sculpture Workshop

The new building, designed by Sutherland Hussey Architects, is on three levels and provides workshops, 26 artist’s studios, education and research facilities, offices and an external workshop. The building also includes two self-contained flats for visiting artists.

The structure is steel-framed, supporting shallow composite steel and concrete floor slabs. The building is cut into an existing embankment adjacent to the public highway. A five metre high board, cast in situ, contiguous piled retaining wall was constructed to support the public highway and facilitate the construction of the new building.

Infrastructure works included the diversion of an existing large public sewer, the design of a SUDS system for surface water disposal and the construction of a new access road and car parking area.

The building was completed in early 2012 and in recognition of the vision and dedication of one of ESW’s founding members’ the new centre was named the Bill Scott Sculpture Centre.