Highland Steading, Perthshire

We worked with Marcus Lee and Cameron Webster Architects on this highland steading in Perthshire, which won an RIAS award in 2015. The two-storey house occupies the position of the original Victorian farmhouse, which had fallen into disrepair.

The central courtyard to the rear of the house has been retained, enclosed by the refurbished original steadings and new service accommodation. The new house utilises the sloping site, with masonry retaining walls used to create step changes between the central courtyard, dining kitchen and living rooms.

The new house is timber framed, with proprietary roof trusses, engineered timber floor joists and LVL beams, spanning onto central cores, to create open plan spaces and floor to ceiling glazing to maximise the sweeping views.

Alterations to the existing traditional steadings include strengthening the roof for a deer larder support frame, underpinning walls to facilitate proposed grounds levels and installing a maintenance pit for inspecting estate vehicles. The external hard landscaped areas and underground drainage were also designed with surface water discharging to a nearby burn, and foul water draining to a package treatment plant and soakaway.