Holy Family & Winchburgh Primary Schools

The existing building used by both Holy Family Primary and Winchburgh Primary schools required alteration and extension to accommodate an increasing local population. It has been enlarged with the addition of a three-classroom extension and a new front entrance. Internal alterations have improved existing facilities and improved flexibility of space. David Narro Associates were the structural engineers for the project.

A desk top study exercise of the site revealed the presence of historical belowground mine workings. Accordingly, extensive site investigation works were carried out to verify the mineral stability of the site.

The three-classroom extension was formed using lightweight timber trusses to allow large internal column-free classroom spaces to be achieved. The elevations incorporate large areas of glazing to make full use of natural light and minimise the need for artificial lighting, all in accordance with the green approach adopted in the design. Timber stud walls carry the roof loads and also provide lateral stability to the new extension. The wall construction was adapted by the appointed contractor to take full advantage of their off-site pre-fabrication facilities.