Skerrie House, Anstruther, Fife

Working with Oliver Chapman Architects, we were commissioned to provide structural design for an extension and alteration to a traditional 19th Century seafront fishing cottage.

The objective was to improve living areas by the addition of a contemporary extension to the rear of the property that was both easily accessible and would connect to the seascape beyond.

Connection between the existing and new involved the formation of openings in the stonework and provision of natural lighting to the historical stone stairway.

The extension features an irregular and complex geometrical 'folded' form that overhangs a glazed rear façade that engages views to the garden and shore beyond. The structural design was achieved ultimately by adopting a multi-material approach. This allowed intricate detailing within the roof to be achieved with steel framing while minimising its overall depth, and to allow a largely open interior the masonry boundary walls provided overall stability.