Stromness Pierhead

The regeneration of Stromness Pierhead centered around the refurbishment of an 18th century Georgian ‘warehouse’. The warehouse had suffered from inappropriate past alterations and was enveloped on two sides by contemporary buildings which themselves were in a dilapidated state.

The development involved internal alterations and a much needed face-lift for the warehouse. The two buildings flanking it to the north and west were demolished and replaced with two-storey steel framed buildings which sit proud, allowing all sides of the warehouse to be expressed. These new buildings serve as council offices, a police station and library.

Portal frame construction was adopted to provide large, uninterrupted internal spaces. The use of finite element design software allowed large column-free corner windows. The buildings are constructed on reclaimed land, therefore mini-piles and concrete ground beams were adopted as the most practical foundation solution.

To the south of the warehouse, a single-storey commercial unit was constructed using the same design philosophy as the larger two-storey buildings.