The Mill, Scottish Borders

A mill conversion designed by WT Architecture, in the shell of a dilapidated threshing mill in the Scottish Borders. The project involved slotting a new timber structure inside the existing walls, and the lack of cross walls meant some discreet augmentation with steel portal frames and cross bracing to create the floating offset living spaces to the downslope gable end.

The introduction of clerestory glazing at the gables and along the eaves of the upper floor bring light into each space along with framed views at set points throughout the structure.

Completed in 2014, the Mill appreared on Channel 4's 'Grand Designs' programme as part of the RIBA House of the Year 2015 awards and is featured in the finale to the series. The show remains accessible to UK viewers via the Channel 4 website.

Awards

RIBA House of the Year 2015 (sponsored by Grand Designs) - Shortlisted

RIAS Andrew Doolan Best Building in Scotland Award 2015 - Shortlisted

RIAS Awards 2015 - Winner

Saltire Society Housing Design Awards 2015 - Winner

Edinburgh Architectural Association Regeneration and Conservation Award - Commendation

Historic Scotland Conservation and Climate Change Award - Shortlisted

Chartered Institute of Builder's Good Building Award - Winner