Trinity Road Garden Room

This project was a proposed garden room extension replacing an existing Victorian conservatory on the side of a listed villa.  The new addition accommodates a dining area and snug which can be physically separated off with sliding doors.  The form of the extension evolved from the primary uses of the space, with the dining area enclosed by glass panels creating a greater visual connection with the garden, and the snug which is enclosed with solid walls achieving a greater level of privacy and sense of enclosure.

Two RHS steel portal frames were expressed as part of the architecture of the main dining space, and the roof overhang was carefully designed to allow steps in insulation and ceiling lines, whilst offering lateral support to the large frameless glass panels. The stone fin wall is constructed with stone wrapping round a thin steel frame and is non-structural, with the roof not supported off it but conversely providing the lateral support to the top of the wall.